2019. január 17., csütörtök

Brownie - a klasszikus



A Brownie egy tipikus amerikai édesség. Csupa csoki, csupa cukor, csupa vaj, csupa energiabomba. De nagyon nagyon finom! 
Eredete az 1890-es évekre vezethető vissza, amikor is a chicagói Palmer Hotel tulajdonosának felesége, Bertha Palmer csomagolható, egyszerű süteményt rendelt a séftől Amerika felfedezésének 400. évfordulójára tartott ünnepségre. Igy készült az első Brownie, amit akkor még nem is igy hivtak,  - ilyen néven csak 1896-ban jelenik meg - és baracklekvárral kenték meg a tetejét és diót szórtak rá. Viszont olyan nagy sikere volt, hogy onnantól maradt a hotel étlapján. 

No meg maradt a nagy kedvenc mindenkinél aki a csokis sütire esküszik. 
Igy vagyok én is ezzel, ha valami édességre vágyom, az legyen csokis, és ha gyorsan kész az már csak extra. A Brownie pedig gyorsan kész van! 



Hozzávalók:
20 dkg étcsoki,
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg porcukor
1 tk őrölt fahéj



A csokikat összetörjük és gőzfürdő felett olvasztjuk, beletesszük a vajat. Amikor fényesen lágy krémes, akkor kész van!
A lisztet, kakaót  összekeverjük.
Tojásokat a porcukorral és a fahéjjal habosra keverjük, majd a csokis masszához dolgozzuk.
Ehhez az elegyhez a lisztes keveréket szépen hozzákeverjük, lassú mozdulatokkal, szinte lapátoljuk.

Közben a tepsit - van egyébként kifejezetten brownie tepsi is! , ami egy szögletes sütőforma - szóval ha épp ilyen nincs akkor egy kedvünkre való, nem túl nagy méretű tepsit papirral kibélelünk.

A megkapott masszát a formába öntjük és 180C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl!!!!
Akkor az igazi a Brownie-nk, ha kivül puhán kérges, de belül pedig még nem folyós, de laza állagú. 

Tetszés szerinti formára szeleteljük.

Klasszikus változatban egy adag fagyival tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése