Ennek a pogácsának története van... Anyósom, akit én nagyon szeretek - miattunk nem lennének anyósviccek - szóval néhány hete említette, hogy valamelyik pékségben vett káposztás pogácsát és nagyon ízlett neki. Gondoltam meglepem vele....de valahogy elmaradt eddig. Ma viszont kicsit több időm volt és káposzta is várakozott a kamrában, ezért nekiláttam.
Természetesen hű segítőmhöz Limarához mentem most is és meg is találtam a nekem való receptet, így azt követve összeállítottam a tésztát...
Hozzávalók:
- 0,5 kg finomliszt
- 1 ek. só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kispohár tejföl (140gr)
- 1/2 dl tej
- 1/2 tk. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1/2 közepes fej káposzta
- 3-4 ek. olaj
- 1 ek. só
A tészta hozzávalóiból a lisztet elmorzsolom a kockára vágott vajjal, sóval, közben a tejet langyosítom, felfuttatom az élesztőt majd a többi hozzávalóval pótolva könnyű tésztát gyúrok. Ezt beteszem fél órára a hűtőbe.
Közben elkészítem a káposztát....lereszelem (én az aprítógéppel szoktam ezt is csinálni - a modern kor egyik legjobb találmánya!!!) , sóval olajon megpirítom. Hagyom kihűlni.
Addig sem tétlenkedek, hanem a hűtőből kiveszem a tésztát és kinyújtom, rákenem a már kihűlt töltelék felét, majd "hajtogatom". Gondolatban három részre osztom, a bal oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek a tetejére a jobb oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből, ezután fentről hajtom a közepéig majd alulról is felhajtom a közepéig és ezeket egymásra hajtom.
Fázisfotókat ide másoltam Limarától azoknak ,akik még nem annyira mozognak rutinosan a hajtogatás terén...
Ezt a csomagot is pihentetjük még 30 percre a hűtőben és még 2x áthajtogatjuk. Végül kinyújtjuk - ne túl vékonyra, olyan vastag ujjnyira (vagy ujjnyi vastagra??? hihi) - és bevágjuk a késsel (rácsozzuk) , közepes méretű (ízlés dolga, de ez nagyobban jobban mutat mint falatnyi poginak) pogácsaszaggatóval kiformázzuk.
Ez nagyon fini lehet!:-)
VálaszTörlés