2012. április 14., szombat

Húsvéti linzer


Ezekkel a kis húsvéti formájú linzerekkel még adós vagyok....

Tavaly kezdődött a legújabb "betegségem"....mégpedig  a kiszúróforma gyűjtése - vagy begyűjtése? Egyszerűen kedvem kerekedik magamévá tenni egy-egy ilyen formát, amikor meglátom benne a lehetőséget. A múlt évben akár hetekig is keresgéltem a húsvéti készülődés idején a tojás kiszúró formáját.....mert akkor elhatároztam, hogy marcipánnal bevont linzertojásokat készítek. Akkor döbbentem rá, hogy ezek csak nekem fontosak!!! mármint a szebbnél szebb formák. Ugyanis bárhol megláttam, hogy kitettek egy halomban ilyen sütikészítőt, mindenhol szinte ugyanazok voltak, vagy legalábbis majdnem ugyanazok. A másik tapasztalatom, hogy sok helyütt "pofátlanul" (bocsi) drágán árulják ezeket a szezonban, és biztos akad aki megveszi.....engem meg csak bosszant és nem vagyok hajlandó egy formáért 900-1200 Ft-ot adni!! Főleg úgy, hogy egyik-másik kiszúró forma annyira silány minőség, még ebben az árkategóriában is....szóval bosszankodtam egy sort... No és akkor ilyenkor szokott az lenni, ugye, mikor gyűjtőről beszélhetünk, hogy van egy elképzelés, hogy mit szeretnénk, és elkezdjük a vadászatot. Mondjuk még nem fejtettem meg, hogy miért nem lehet ezeket a formákat akár egész évben venni, miért csak mindig azokat a szerintük az aktuális ünnephez kapcsolódó figurák jelennek meg mindenhol??? Tudom, vannak web-áruházak.....

Szóval az idén is szemezgettem a kínálatból és igyekeztem visszafogni magam, hogy ugyan nagyon szépek az új nyuszi-csibe-kacsa-madárka formák, de ne vegyem meg az ötödiket, mert kicsit más..... 
A másik kérdés számomra mindig az, hogy a forma mennyire felismerhető - mármint első ránézésre. Ha már forgatni kell, akkor már nem annyira vagyok biztos, hogy kell az nekem. Aztán ott van még a praktikum kérdése is. Ugyanis, arra is szoktam figyelni - no jó néha nehéz, amikor már a gyűjtőszenvedély remegése elkapott - szóval figyelek arra ,hogy amikor használom a formát, kiszúrásnál egyből ki lehessen szedni belőle a tésztát, ne kelljen segédeszköz, és ne sérüljön a tészta, mikor a formából kiszedjük. Gondolok itt pl. olyanra, hogy a nyuszi füle annyira keskenyre van szabva, hogy mikor kiszúrod a tésztát, a formából már magától nem jön ki és esetleg el is szakad a tészta. 
Persze lehet, ez megint az én fóbiám, és rajtam kívül senkit nem zavar - akkor elnézést kérek!

Kicsit visszatérve a húsvéti kekszekhez.....szóval a tavalyi marcipános linzertojásokat idén nem ismételtem volna....de azért mégis kellett valami, ami az ünnephez kapcsolódik. Így jutott eszembe a linzer, az örök kedvenc! Nekem is, mert gyorsan, egyszerűen elkészíthető - és az sem utolsó szempont, hogy kiélhetem a formázás örömét - másrészt azért , mert ezt mindenki szívesen eszegeti.....

Akkor most a már mindenki által ismert és szeretett linzer tésztája, a 3:2:1-es arányokkal:

30 dkg liszt, 20 dkg hideg margarin, 10 dkg porcukor , 1 tojás sárgája.

A lisztet gyúródeszkára szórom, a hideg margarint apróbb darabokra (kockákra) vágom, és kimérem a porcukrot , hozzáadom a tojás sárgáját és mindezekből gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Vigyázzunk, nem szabad sokáig matatni, csak gyorsan eleggyé gyúrni és már csomagolhatjuk is folpackba és mehet a hűtőbe 30-60 percre.
A pihenő idő után kinyújtjuk és kiszúróval formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk az aktuális formákat és mehetnek az előre már 180C-ra felmelegített sütőbe kb. 12-15 percre. 
Figyeljünk arra, hogy mindig párosan legyenek a formák, mert sütés, hülés után lekvárral ragasszuk őket és nehogy páratlan legyen.

Nekem van még bőven a saját készítésű különböző finomabbnál finomabb házi lekvárokból, ezért ezekből választottam most - közkívánatra - a kajszit, ami nagy kedvenc az idén. 
Mint tudjuk a linzernek jó ha áll 1-2 napot fogyasztás előtt.....hát erre most nem volt annyira módja ezeknek a tavaszi figuráknak, gyors elmúlás volt a sorsuk.....ami nem baj!

Amíg jelen voltak a húsvéti asztalon , kedves foltjai voltak a sütis tányérnak!


1 megjegyzés:

  1. Szia, most pár év kihagyás után most kezdek ismét sütögetni. Három kisgyerekem van, ezért gondoltam (bár a csillag-kör-szivecske is azonnal elfogy) hogy húsvétkor valami érdekesebb formából csinálom én is. Nagyon édesek ezek a nyuszik, szóval meg is találtam, amit kerestem :), én még a linzer tökéletes receptjét is kutatom, de úgy látom, hogy most két legyet ütöttem egy csapásra. A szemeket és egyéb lukakat fakanállal csinálod? Köszi, Anett

    VálaszTörlés