2012. szeptember 11., kedd

Szilvás pite


"Hull a szilva a fáról....." Igen, most mindenhol szilvadömping van , legnagyobb örömömre, mert én imádom ezt a gyümölcsöt! Bánatomra azonban egyedül vagyok ezzel a kis családomban....Tehát ritkábban kerül szilvás süti a tepsibe, mint szeretném. Azért van olyan pillanat, amikor nem hagyom már tovább magam "elnyomni", és fellázadok.... no ekkor nekilátok valami szilvás süti bedagasztásának! Mert szerintem egy szilvás süti igazából kelt tésztával az igazi..... 
Aztán van egy nagyon jól bevált pite receptem az anyósomtól..... leginkább almás töltelékkel szokott készülni, de most szilvás (is) került bele. 
megosztottam a tölteléket: almás és szilvás (a béke kedvéért...)

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg cukor,
15 dkg Rama
1 ek tejföl,
1 kk sütőpor,
1 tojás sárgája,
2 dkg élesztő 
(kevés cukros tejben felfuttatva)

Töltelék:
1 kg szilva,
2 cs . van.cukor,
3-4 ek cukor
fahéj - ízlés szerint
kb 2 ek gríz


Először készítsük el a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni. A szilvát szeleteljük fel és tegyük egy lábosba, majd szórjuk rá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a fahéjat (bőven) és keverjük össze ezeket. majd tegyük fel a tűzhelyre - ha szükséges ki vizet adhatunk hozzá - főzzük kissé pépesre. Kerülhet bele a fent megadott gríz, de ezt hagyjuk még kicsit dagadni benne és utána hűlni.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és kétfelé vesszük. Az egyik lehet kicsit nagyobb, azt hagyjuk majd vastagabbra, ez szokott lenni az "alsó" lap. Ezt beletesszük a tepsibe. a töltelék alá szórjunk először zsemlemorzsát, csak ezután kenjük meg vele a tésztát. 
Kinyújtjuk kicsit a másik tésztarészt és rátesszük a töltelék tetejére. Ezt egy villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon majd sütés közben. 
Itt jegyzem meg, hogy ugyan kelt tészta kategóriába soroltam - de ez csak az élesztő miatt - azonban összegyúrás után azonnal lehet vele dolgozni , nem kell keleszteni a tésztát!!!

Előmelegített 180C-os sütőben kb 25 percig sütjük. 

Ezt a süteményt is célszerű hagyni kihűlni a tepsiben, mert akkor könnyebb szeletelni.

Finom lett, örömködhettem a szilvás sütimmel......de nem bánom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése