2012. március 30., péntek

Medvehagyma pesto


Visszavonhatatlanul tavasz van és így itt a medvehagyma szezon is! Mi itt a Mecsek közelében szerencsés helyzetben vagyunk, mert az elsők között lehetünk, akik medvehagymát ehetnek....és nem kell még venni sem, csak egy kellemes kirándulással egybekötve szedni! 
Super dolog ebben, hogy a kirándulással együtt a család, jó levegőn vagyunk és még kicsit "sportolunk" is akár! 
Nem utolsó szempont még, hogy a medvehagymának nemcsak a tavaszízt köszönhetjük, hanem sok jótékony hatása van még! pl.:

Mit is lehet tudni a medvehagymáról? Íme itt van néhány érdekesség:


medvehagymakicsi
Csodás növény a medvehagyma. Dédanyáink, nagyanyáink valószínűleg ismerték, aztán egy-két generáció időre talán feledésbe is merült. Mostanában viszont ismét szenzációnak számít a medvehagyma. Miért is? A medvehagyma, más néven sásihagyma, vadfokhagyma, poszhagyma igen nagy gyógyító erővel rendelkezik. Íze és illata, szaga a fokhagymáéhoz hasonlít, de annál gyengébb. Számos kór ellen hatásos, hatalmas gyógyerő szunnyad benne.
Nevét onnan kapta, hogy állítólag, mikor a medvék előbújnak barlangjukból a téli álmuk után, ezt keresik és eszik, hogy erőre kapjanak, megtisztítsák vele vérüket és szervezetüket.
Nézzük, mire is jó:
Kiválóan alkalmas a szervezet tavaszi nagytakarítására, salaktalanítására. Tavaszi méregtelenítő kúrák ideális gyógynövénye. Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet, vitamint tartalmaz.
Vértisztító hatása van.
- A szervezet ólommentesítésében is részt vesz.
- Elősegíti idült bőrbetegségek gyógyítását is.
- Alkalmazható székrekedés és hasmenés ellen is.
Bélférgetlenítő hatása van, megszabadít minket még az orsógilisztától is.
Javítja a bélműködést, fokozza az étvágyat.
- Alkalmas magas vérnyomásból eredő panaszok ellen is, pl. fejfájás, szédülés. A magas vérnyomás lassan szűnik meg. Csökkenti a vérzsírt is.
- A medvehagyma bor kitűnő nehézlégzésre.
- Idült köhögésre is alkalmazható, nyálkaoldó hatású.
Tisztítja a vesét és húgyhólyagot.
- Nemcsak belsőleg, hanem külső pakolásként, borogatásként is használható gombás megbetegedések és egyéb fertőzések esetén (érzékeny bőrűek figyelem: csak körültekintően, mert allergiás reakciókat indíthat be, bőrpírt okozhat).
Lehetőleg nyersen fogyasszuk, mert hőkezelve (mint minden ételnek) csökken a gyógyhatása. Szezonja februárból április végéig van körülbelül, utána virágzik. Célszerű még a virágzás előtt szedni levelét.
Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, levelei ugyan hasonlítanak rá, de ez utóbbiak mérgező növények. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy medvehagymát szedtünk, dörzsöljük össze az ujjunk között a levelet. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor medvehagymával van dolgunk. 
Fogyasztása:
A medvehagyma tartósítható sózva, olajban üvegben eltéve, és összevágva fagyasztva is. Kitűnő fűszernövény.
Nyersen vajas kenyérre kenve, vajkrémbe keverve, krémlevesnek, pogácsákba, kenyerekbe, kelt tésztákba keverhető.
Figyelem! Véralvadást gátló gyógyszert szedőknek nem ajánlott a fogyasztása.




Évek óta így van ebben az időszakban, hogy már várjuk az idejét, hogy ez a tavaszi finomság kerüljön az asztalra sok-sok formában. Leghagyományosabb változata a felhasználásnak, ha kevert túróba tesszük, vagy simán vajas kenyérre vágjuk (mint a snidlinget pl), vagy a már ismert pogácsához, de szívesen fogyasztjuk tésztával, hússal is, ilyenkor elkészítem ezt a pesto-t belőle és akkor többféle felhasználása lehet.

A már összegyűjtött medvehagyma leveleket alaposan lemossuk és leszárítjuk. A szárakat levágjuk róla, és beletesszük az aprítógépbe - én mondtam már, hogy ez egy szuper segédeszköz! - szóval mehet bele a hagymalevél, olívaolaj, és kb. 10 dkg mag (leginkább fenyőmag, de mivel ez elég drága, én napraforgómaggal szoktam helyettesíteni), de most csak olyan magmix volt itthon, amiben fenyőmag-napraforgómag-tökmag volt. Most próbáltam először ezzel, de később marad ez a változat, mert jobb lett, mint szimpla maggal. Miután bent vannak az aprítóban, pépesítem - ha szükséges még olajat adok hozzá. Mikor kész, akkor a már nyáron eltett és azóta is ínyencségként kezelt aszalt paradicsomból teszek hozzá pár darabot az íze és a színe kedvéért. 
Kész is vagyunk!

Kimosott, szárazra törölt kisebb üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk a felhasználásig. 

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
10 dkg magmix (napraforgómag-fenyőmag-tökmag)
kb 1 dl. olívaolaj

Hamarosan jönnek a medvehagyma-pestos ízek is.....ezt vegyétek fenyegetésnek!





1 megjegyzés:

  1. Helló!

    A ma kézhez kapott, első Neked Terem doboz szállítmányom egy gyönyörű csokor medvehagymát is rejtett. Gyorsan el is készítettem a fenti pesztót, ami bár kicsit rusztikus állagú lett, az íze mennyei. Tökmag - napraforgómag és lenmag került bele a só és olívaolaj mellett.

    Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet!

    Anita

    VálaszTörlés