2011. október 23., vasárnap

Pávaszem



Ezt a finom és mutatós sütikét egy nagyon  jó barátnőm blogján láttam anno..... Már akkor kedvet kaptam az elkészítéséhez, de valahogy eddig elmaradt.....Most azonban nem volt mellébeszélés és nekiálltam a Pávaszemnek! Ne kérdezze senki, hogy eddig mi tartott vissza, de mostmár tudom, hogy máskor is lesz nálunk ilyen szem!!!


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
4 tojássárgája
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 db kockacukor
kevés tejföl a tésztakenéshez
... a töltelékhez:
20 dkg dió darálva
20 dkg cukor
4 tojásfehérje
sárgabarack lekvár
magozott meggy (mirelit)
kevés zsemlemorzsa

A tészta hozzávalóinál a tejet cukorral langyosítjuk és az élesztőt felfuttatjuk benne. A többi alkotórészt kikészítve, a már felfutott élesztővel összegyúrjuk a tésztát. Három részre osztjuk és téglalap formára kinyújtjuk.
Megkenjük a - lehetőség szerint házi, saját készítésű - sárgabarack lekvárral, és a széleket megszórjuk zsemlemorzsával, ide ültetjük szép sorban a meggyszemeket, ezt feltekerjük kétoldalról úgy, hogy a közepén egy sáv szabadon maradjon, oda jön a "krém".
Annak elkészítése is gyors és egyszerű: a tojás fehérjéből cukorral kemény habot verünk robotgéppel, majd beleforgatjuk a darált diót. Ezzel megkenjük a szabadon hagyot részt. Ügyesen, a végeket visszahajtjuk, hogy a krém ne tudjon kifolyni!
A tészta szabadon maradt szélét tejföllel átkenjük és mehet is a már 180C-ra felmelegített sütőbe 20-25 percre!!!
A formázás könnyítésére fázisfotókat itt találtok!

Szépen szeletelhető, mutatós, és nem utolsósorban nagyon finom sütemény lett a végeredmény.
Köszönöm Petra (és anyukája)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése