2012. május 13., vasárnap

Zöldspárgás rizottó



Megérkezett a spárgaszezon! Nekünk ez mindig nagy öröm, mert mi szeretjük a spárgát....Vagyis pontosítok, jobban szeretjük a zöldspárgát, Ennek egyik oka, hogy sokkal könnyebb vásárolni, mert ritkábban derült ki itthon, hogy már "öregecske" a csomagoláson belül a spárga, mint amikor fehérspárgát vettem. Természetesen használjuk mindkettőt, de fehérből leginkább csak a leves és a baconnal, csőben sült változat készül. A zöld nemcsak színesíti az ételeket, hanem ízletesebb, vagyis inkább karakteresebb az íze. 
Tehát alig várjuk már a tavaszodást, hisz olyankor megérkezik a spárga! 
Az egyik legkedveltebb ételünk ebből a rizottó. (no jó, én-mi rizottónak hívjuk, de ez csak tulajdonképpen  a főtt rizs keverve zöldséggel, rajta reszelt sajt) Mert ugye az igazi rizottó..... de erről most nem írnék külön esszét.....
Eredetileg gombával és spárgával vegyesen készül, de mivel még mindig tart a 90 napos diétánk, így  csak a spárga került bele. 

Az elkészítése: kevés olajon feltesszük az 1 bögre rizst, pirítjuk, fehéredésig, majd felöntjük 2 bögre vízzel, pici só, vagy egy leveskocka megy hozzá, és takarékra kapcsolt tűzhelyen 20 percig főzzük fedő alatt. Elzárjuk és hagyjuk még így legalább 10-15 percig.
Közben egy másik lábosban vizet melegítünk, sózzuk és a kb. 2cm-es darabokra vágott spárgasípokat megpároljuk bennük - de nem főzzük, maradhat olyan ,mint a tészta "al dente"! Ilyenkor én leszűréskor a lehető leghidegebb csapvízzel le szoktam öblíteni.....mert a nagyok jeges sokkot ajánlanak....
Félretesszük a spárgadarabkákat addig; amíg  hagymát vágunk apróra, pirítjuk  ekkor hozzáadjuk a spárgákat, és összemelegítjük vele, akár kicsit meg is pirulhatnak...

Nincs más dolgunk, mint a már megpárolt rizst és a megsütött spárgasíp darabkákat összekeverjük!

Tálaláskor - mint az a mi rizottónkhoz illik - reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. Naná, a diéta idején ez a növényi sajt lehet....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése