2012. május 7., hétfő

Tepsis krumpli hagymával


Nagy kedvenc volt nálunk régen a tepsis krumpli. Olyan hagyományos változatban: bacon szalonnával, hagymával, sok krumplival.....Azóta reformálódott ez az étel, főleg, mikoris a keményítő napra gondoljuk ki a tepsis krumpli eme új változatát. Ekkor elmarad a bacon és rétegezve kerül a tepsibe a vékonyra szeletelt krumpli és a szálakra csipkedett hagyma, és a zsíradékot a margarinkockák adják majd. Ízesítéskor váltogathatjuk a fűszereket - persze a só alap, de óvatosan! - és jöhet bors, zsálya, rozmaring.....végtelen lehetőség....és akkor mindig más és más lesz az amúgy nagyon puritán krumplink!
Nálam nagyon bevált erre a célra a zománcos tepsi - ilyen szerintem mindenkinek van otthon a háztartásban - de van, hogy csak kisebb mennyiség kell, akkor jöhet az általam nagyon szeretett sütőtálak egyike. 


Most a tepsiben készült - hátha lesz így két étkezésnyi az adag......
A krumplit hámozás után vékony karikákra vágom és csúsztatott sorban a tepsibe rakom. amikor kész az alsó sor, akkor jöhet rá a szálakra szedett hagyma, só és fűszer (most nekem a bors volt épp), aztán egy újabb réteg a krumpliból, hagymából és mehet rá a kb 20 dkg margarin kockázva. Fóliába bugyolálom a tepsit és már be is tolhatom az előre 220C-ra melegített sütőbe , úgy kb. 55-60 percre. Ekkor leveszem a fóliát és még kb 15 percig sütöm, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Ti is látjátok azt az arcot.....? ott figyel a krumpliszelet alól......



Tálaláskor borssal és piros paprikával szórtam meg.......Salátával fogyasztottuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése