Ez a keksz a kisfiam kedvence. Nem tudom a számát, hogy hányszor készült már el, de valamiért még nem került ide fel a blogra...
A lehető legegyszerűbb tésztáról van szó. a szokásos "linzer" tésztáját készítem hozzá, ezt kettéveszem és az egyik felét tetszés szerint színezem, ízesítem.
Tehát akkor a tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája. Ugye, hogy unásig ismeritek már?!
Az előzőekből a mindentudó aprítóba teszem a hozzávalókat és morzsásra készíttetem vele. Mikor majdnem kész, hozzáadom a tojás sárgáját és összegyúrom laza mozdulatokkal. Kettéveszem a tésztát és az egyik felét beízesítem. Most a zöld színt a zöld mandula aromával érem el, ettől nemcsak színt, de finom mandula ízt is kap , ami leginkább a marcipánra emlékeztet.
Kinyújtom külön-külön a tésztákat, egymásra illesztem és feltekerem mint a beiglit. Ezt a rudat folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe fél-egy órára.
A színezés-ízesítés lehet kakaóval, vagy simán ételfestékkel, aromával. Nálunk ez a mandulás a favorit, ebből készül a legtöbbször.
Ha kész , vagyis "lejárt" az ideje a hűtőben, akkor kiveszem és felszeletelem. Ekkor kapunk csigákat belőle, amiket a sütőpapíros tepsibe sorakoztatok és a 180C-ra előmelegített sütőbe teszem 8-10 percre.
Kekszes dobozba akár egész héten is eltartható, és minden nap mehet az uzsis dobozba pár darab belőle.....
Kekszes dobozba akár egész héten is eltartható, és minden nap mehet az uzsis dobozba pár darab belőle.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése