2012. október 4., csütörtök

Lábtörlő



Nem hiszem, hogy bárkinek is újat mondok ezzel a bejegyzésemmel! Nálam sem az újdonság varázsa miatt kerül most ide, mert nem is tudom megmondani mennyi alkalommal készült már ez a lábtörlő!! De valamiért bejegyzés nem szól róla az én blogomban. Ez is úgy derült ki, hogy beszélgettünk egy ismerősömmel róla, hogy én miket szoktam készíteni a királyfimnak az uzsis dobozába, és ekkor került szóba, hogy ha rajta múlna, minden 2. nap lehetne benne lábtörlő! No gondolhatjátok, hogy a velem szemben ülőnek a szeme kikerekedett, szemöldöke a homloka közepéig felszaladt, és rettenetes gondolatokkal harcolva mert csak visszakérdezni, hogy     m i c s o d a ? ? ?
Akkor nagy firifittyel mondtam, hogy a "blogomon megtalálod"! ......és képzeljétek nem! Valahogy ez elmaradt! De most pótolom. 
Aztán ahogy lenni szokott, ez is egy délutáni, esti készülődés volt, így  a fotók nagyon estiek lettek.... sőőőt, annyira kapkodósan készültek, hogy már majdnem fel is vágtam, mikor eszembe jutott, hogy ígértem ezt a bejegyzést.....(elnézést a nyomokért, amiért így nem túl fotogén a lábtörlőm).

Szóval anno végigsöpört itt a blogok között Illéskrisz lábtörlője. Mivel nálunk is nagy kedvenc ami virslis, sonkás stb. persze kipróbálásra került, és feliratkozott a "bombabiztos" péksütik kategóriába. Azóta bármikor jöhet .... és hát valljuk be, nem egy ördöngősség, így bármikor el is készíthető (persze ha van otthon alapanyag).

Akkor jöjjön most a recept. Az alapja egy szinte a pizzatésztával megegyező egyszerű kelt tészta. 
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1,5-2 dl tej , 1/4 kocka friss élesztő, 1-1 csapott kk só és cukor, 3 ek olaj.

Az előzőekből a szokásos módon összeállítjuk a pizzatésztát és hagyjuk kicsit kelni. Amikor ez megvan, akkor tepsi méretűre nyújtjuk (én csak széthúzogatni szoktam a tepsibe és ellapogatni). Beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, méretre igazítjuk és fogunk egy pizzavágót és bevágjuk a tésztát keresztbe, hogy a szélein kb. 2 cm-es rész egyben maradjon. Emlékeztek gyerekkorból a fűzőlapokra??? No pont olyan legyen, csak pizzatésztából!!! 
Ekkor jöhetnek a hosszában félbevágott virslik. A virsliket átfűzzük ezeken a bevágásokon, mintha szőnyeget szőnénk. Nekem fel szokott venni 5-7 szál virslit is, mert szeretjük, ha sok a virsli benne. Akkor tudom úgy "szeletelni", hogy minden csíkhoz jut egy virsli....
Ha kész a szövés akkor lekenjük tojással, és hagyjuk még kicsit kelni, hogy szépen eligazodjanak a virslik a tésztában.

Előmelegített 180C-os sütőben kb 25 percig sütjük (szokás szerint). 

Uzsonnára, vacsorára lehet hosszában csíkokra vágni, kockázni esetleg paradicsommártást mellé adva mártogatni.......


1 megjegyzés: