2012. október 18., csütörtök

Karfiol gratin 2.




Már találkozhattatok a blogban ezzel az étellel itt. A fenti fotó is arról készült még, erről az új változatról nem volt már "módom" készíteni..... de ugyanilyen volt, csak képzeljetek hozzá néhány pici piros paprikakockát kivillanni....
Most ismét előtérbe került, egyszer azért, mert karfiol szezon van....másodsorban azért, mert a böjtbe beilleszthető ételről van szó. De mivel már annyiszor készült az a hagyományos változata, most kicsit újítottam rajta, mégpedig a piros kaliforniai paprikával, mind az íze, mind a színe miatt jót tett ennek az ételnek!!!

Aki még nem olvasta az első verziót, annak részleteiben ismertetem az elkészítés egyszerűségét.

Kell hozzá egy kisebb fej (tényleg kisebb) karfiol, amit rózsáira szedünk, és sós vízben félig megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Ebbe kerül a már megfőtt, lecsepegtetett karfiol.
Közben egy serpenyőben olajon hagymát pirítunk, amit előzőleg szálaira szedtünk, és hozzáadunk egy vékony szeletekre vágott piros kaliforniai paprikát. Ezeket együtt sütjük majdnem készre, vagyis a paprika maradhat roppanós. 
A karfiolrózsákkal összeforgatjuk a hagymás paprikát és megszórjuk még kicsit zsemlemorzsával és leöntjük sózott tejföllel (böjtkor helyettesíthetjük növényi tejszínnel).

Előmelegített sütőbe toljuk, 200C-on 25-30 percre . Ha van rá mód, a végén 2-3 percre grillezhetjük is. 

Tálaláskor mint a rakottakat kockára vágva tesszük tányérra. Nálunk nem igényel más köretet vagy hozzávalót, de ízlés dolga ha kér hozzá valaki mondjuk kenyeret......


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése