2012. július 25., szerda

Mexikói töltött krumpli


Szokott nálunk lenni egy gasztrofesztivál minden évben nyáron néhány hétig. Ott nagyon sok finomsággal találkozhatnak a betérők, és igazi gasztro élményben lehet része annak, aki szétnéz a kínálatok között. Többek között jófajta borokkal is leöblíthetik a már elfogyasztott finomságokat. Mi csak "borutcának" hívjuk.....ez ugye sokat elárul!?
Szóval ezen az eseményen van egy állandó kedvencünk a "töltött krumpli", amit egyik nagyon kedves barátunk éttermi kipakolásán szoktunk fogyasztani. Egy igazi nagy kemencében készítik elő a krumplikat, héjastól sütik meg és mikor kész, Peti ügyes kezében varázsolódik finom étekké, különböző töltelékekkel ez az amúgy egyszerű hozzávaló. 
Igen ám, de hiába van ez a fesztivál hetekig, nem tudunk kedvünknek megfelelő időt ott tölteni, és még annyira sem tudunk kellő mennyiségben ezekből a krumplikból fogyasztani. Megjegyzem a barátunk éttermében is lehet az étlapról választani, de oda is ritkán jutunk el....a mai rohanó világ, ugye!!! 

Most legutóbb Budapestről voltak itt barátaink ,és elvittük őket erre  a kifejezetten helyi eseményre, és rájuk hagytuk, válasszanak kedvükre a tetszetős ételek közül, és ők - minő meglepetés! - ezt a töltött krumplit választották! Akkor mi is ettünk velük egy adaggal, de valahogy hiány maradt bennem, és vágytam még ilyet enni. 
Időközben lezárult a fesztiválos időszak, így hát nem maradt más hátra, minthogy itthon készítsem el ennek a nagyon ínyenc finomságnak a reproját!

Viszonylag nagyobb méretű krumplikat választottam és fóliába csomagolva tepsiben sütöttem úgy kb. másfél órát magas hőfokon. Mikor kész, akkor óvatosan kell vele bánni, mert forrón lehet szépen előkészíteni, de úgy meg ugye nem egyszerű.....
Félbevágom a krumplikat és a belsejét, ami a sütés következtében krémesre puhult, vajjal együtt szépen eldolgozom - vagyis csinálok helyet a tölteléknek - és megtöltöm! 

Itt most nekem a mexikói töltelék volt soron - chilis bab - de természetesen ez már ízlés és fantázia kérdése, hogy mit kap a krumpli társnak. 

A töltelék elkészítése most nekem nem vett időt igénybe, mert készült nemrég mexikói fogás és ott maradt egy adag a darált húsos-babos-kukoricás kombóból. (Jól bírja a fagyasztást! - tapasztalat)
De ha készíteni kell, akkor ezekre lesz szükség:
kb. 20-25 dkg darált hús,
apróra vágott (vagy reszelt) hagyma, fokhagyma (2 kisebb gerezd) zúzva, 
fűszerek: bazsalikom, oregáno, chili, őröltkömény, paprika, bors, só, olívaolaj,
1 kis konzerv vörösbab
1/2 konzerv csemege kukorica
kb. 5 dkg reszelt sajt,


A hozzávalókat (kukorica és bab kivételével) serpenyőben átpirítottam és mikor megvolt, akkor hozzáadtam azokat is, a reszelt sajttal kicsit összefogtam a tölteléknek valót.

A krumpliban kialakított helyére 1-2 kanállal szedtem és tányérra helyeztem. A tetejére mehetett egy kis tejföl, mert az kívánja ez a babos mix és egy kis reszelt sajt még. 

Köretnek zöldsaláta dukál hozzá, fokhagymás joghurtos öntettel.

Nálunk épp vasárnapi ebéd volt, különböző töltelékekkel , de meleg szívvel ajánlom vendégvárónak is, mert előkészíthető, melegíthető, és nagyon laktató is egyben. Azon kívül különleges is, azzal együtt, hogy mindenki saját ízlése szerint töltheti a krumpliját, így nem kell izgulni, hogy valakinek nem ízlik amit tálaltunk. Ekkor természetesen többféle töltetet készítünk , de miért is ne!!! Nálunk is készült másik......de ezt majd egy másik posztban.....!!!




1 megjegyzés: