2012. július 22., vasárnap

Lekvár - sárgadinnyéből gyömbérrel


Már találkoztatok nálam a görögdinnye lekvárral és remélem többen kedvet kaptatok és kipróbáltátok! Most következzen akkor a "másik" dinnye, a sárgadinnye, készüljön hát ebből lekvár. Valamiért ezt nem éreztem akkora kihívásnak, márcsak az állaga és az íze miatt sem. Mégis nekem ez jött be inkább a két dinnyeféle közül, mikor lekvárként találkoztunk újra!

Egy egész dinnyét a héjától és a magjaitól megszabadítottam és apróra vágtam, majd turmixoltam (ezt csak azért, mert így gyorsabb volt a folyamat), jöhetett hozzá 25 dkg cukor, és a dzsemfix (3:1) és kezdődhetett a főzése. Tudjátok ,ezzel a modern háziasszonyoknak kitalált zselésítővel már nem kell óráig kevergetni a gyümölcspépet, elég 5-10 perc. Most is így volt, és meg kell mondjam, szépen kocsonyásodott a sárga gyümölcshús és irtó jó illata is volt közben! 

Közben előkészítettem az üvegeket a már ismert módon: mikróba tettem és maximumon 2 percig melegítettem mindegyiket. Kivettem és vizes ruhára tettem és így mertem majd bele a lekvárokat. 
Mikor láttam, hogy kész, az első üveget megtöltöttem a "natúr" sárgadinnyével. De ugye nem én lennék, ha így maradna "természetes" valójában, úgyhogy a visszamaradt lekvárhoz reszelt friss gyömbért kevertem és így töltöttem meg a visszalévő üvegeket. 
Így épp 2x375ml és 1x 110 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.
Ekkor az üvegekre tekertem a tetőket és gyorsan mindegyiket fejre állítottam.
Jöhetett a takaró és bebújhattak a sárgán aranyló lekvárokkal megtöltött üvegek.
Így hagyom 1-2 napig a száraz dunsztban pihenni, és csak ezután jöhetnek a címkék és mehetnek a díszes gyönyörű színű üvegek a kamrapolcra.



Ez is egy különlegesség, elsőre csak kis mennyiséggel próbálkozzatok, de a magam részéről már mondhatom, hogy én nem csalódtam! Sőőőőőt!!! azóta megszületett a gondolat a további kombókhoz is.....



1 megjegyzés:

  1. Ez még jobban tetszik, mint a görögdinnyés!Címkét honnan nyomtatsz?

    VálaszTörlés