2014. március 11., kedd

Karfiolfelfújt medvehagymával



A hétvégén vettem karfiolt , mert nagyon szeretjük a csőben sült változatát. Aztán ha már olyan tavaszias is az idő ilyenkor ugye úgy megkívánjuk az igazán zsenge, tavaszi ízeket.... Gondoltam most is elkészítem a szokásos  változatot és jó lesz egy vacsorára ,vagy elvihetjük akár ebédre is. No meg ugye az sem mellékes, hogy böjti időszak van.....és ez pont illeszthető ebbe az elgondolásba is! Végülis úgy alakult a hétvége, hogy nem volt módom elkészíteni, és egyik nap itthon voltam délelőtt, gondoltam akkor gyorsan összedobom.... Közben nézelődtem a neten, mert adós vagyok még egy-két gasztrojátékhoz. 
Kedd lévén meg ugye amúgy is játék.....ahol ma épp a medvehagymáé a főszerep. 
Erre mi történt? szembe jött velem egy medvehagymás karfiolgratin! Medvehagymás karfiolfelfújt néven életinfo blognál - konyha szonáta saso módra új receptjei között! Hát azonnal nekiláttam ,mert tetszett az ötlet és akkor már lehet megint egy újítás is nálunk - remélem tetszik majd másnak is!

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 3 db tojás, 3 kanál liszt, 3 nagyobb kanál tejföl, só, bors, szerecsendió, 1 csokor medvehagyma.

Az egyik kisebb fej karfiolt rózsáira szedtem és sós vízben megfőztem Ez úgy kb 35-50 dkg-os darab lehetett. 
Amíg főtt a zöldség, addig elkészítettem a "felfújt" többi hozzávalóit. 
3 db tojás fehérjét habbá vertem és félre tettem. A tojás sárgáit pedig egy tálba raktam és jött még hozzá 3 kanál liszt, 3 nagyobb kanál tejföl, só, bors, szerecsendió. No meg ugye a fő szezonszereplő: a medvehagyma aprítva!

Amikor kész lett a karfiol főzése, leszűrtem azokat és hagytam kicsit hűlni. A nagyobb rózsákat apróztam és mehettek a kikevert tojásos adalékhoz. Szándékosan hagytam szinte egészben a karfioldarabkákat és nem törtem össze apróra, mert nekem tetszett az eredeti ötletnél, hogy látszanak azok! 
A végén hozzákevertem még a fehérje habot is. Ettől lesz olyan könnyű kis étel majd belőle, olyan felfújt...

A sütőedényt kikentem olajjal, megszórtam morzsával - ami most házi készítésű! nagyon rákaptam az utóbbi időben. 
Az előkészített sütőformába töltöttem a karfiolos keveréket és a 180C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem..


Amikor kész volt, kiborítottam egy tálra és hagytam hűlni - no jó kicsit kíváncsi voltam , nem hűlt ki teljesen....

Olyan guszta lett ahogy látszik benne a karfiol eredeti formája, színezi a zöld medvehagyma , és az illata - tagadhatatlanul itt a tavasz!

Szívesen ajánlom a húst mellőzőknek illetve a böjtöt tartóknak is, de nálunk máskor is készül ebben a formában! sőt.....nem én lennék, ha már nem fejleszteném tovább! Ötleteltem hozzá pirított baconkockát, csíkokra vágott gépsonkát, piros kaliforniai paprikakockákat, reszelt füstölt sajtot....

Ja, és nálam tálalásnál volt hozzá egy kis lágyra kevert hideg tejföl - jót tett ezzel a medvehagymás finomsággal! 

2 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet! Még sosem ettem ebben a párosításban, de guszta :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik Nekem s az ötlet Tündi :-) ! Palkónak is ízlett? A hagymát T szedtétek?

    VálaszTörlés