2013. november 20., szerda

Színes linzer

Akik többször látogatták már a blogomat, tudhatják, hogy sokszor készül nálunk linzertésztás keksz, amolyan "útravaló" típusú. Többek között azért is, mert szoktam a királyfim uzsis dobozába tenni néhány darabot, csak úgy desszertnek. Már megszokta, talán el is várja ezeket a kis meglepetés finomságokat. Kedvencei között szerepelnek ezek a színes linzerek is, amit variálni szoktam mind forma, mind szín-íz tekintetében.
Igazából a most sorra kerülő poszt egy régebbi alkotás, csak elmaradt a bemutatása.

A tészta:linzertészta......

Nem tudom kell-e még elmondanom, a szokásos 3:2:1 arányos linzertészta receptjét? De hátha vannak még itt új olvasók..... akkor nekik elmondom a megszokott összeállítást:
30 dkg lisztet, 20 dkg hideg margarin kockára vágva, 10 dkg cukor - ezeket én az aprítógépbe szoktam tenni, morzsásítani - de persze szabad kézzel gyorsan összegyúrni is, ekkor már mehet hozzá az 1 db tojás sárgája is. Gyorsan összeállítjuk (tudjátok a kéz melegétől megolvad a vaj és ragacsos lesz a tészta!) a tésztát. Kettévesszük és felét kakaóval barnára színezzük, másik fele marad 'fehér', gombóccá formáljuk, és mehet a folpack rá és pihi következik a hűtőben, úgy kb 1 óra. 
Ezután kivesszük a tésztát és 1cm egyenletes vastagságúra nyújtjuk és kör alakú formákkal kivágjuk mindkét színnél. A közepét egy tetszőleges formával (most gomba és négyszög) szintén. Figyeljünk arra, hogy párban dolgozzunk, illetve mindegyik figurás lapnak legyen egy sima korong talpa!A sütőt előmelegítjük 180C-ra és 8perc alatt megsütjük a linzerlapokat.


Amikor kihűltek, mindegyik kap egy kiskanál nutellát, vagy egy pötty házi baracklekvárt és szépen dobozba sorakoztatjuk őket. Fém, zárható sütisdobozban akár több napig is eláll, innen adagolható az uzsonnás dobozba. Állítólag tovább is eltartható, de nálunk még nem volt mód kipróbálni a hosszabb szavatosságot... 

Remek kávé mellé való kis töltött linzer, de megállja a helyét akár gasztroajándéknak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése