2013. november 19., kedd

Hagymasavanyúság - expresszGyerekkori emlékeimből vettem elő ezt a savanyúságot. Tudom, hogy bizonyos kor után hajlamosabbak vagyunk nosztalgiázni - ne haragudjatok meg ezért rám! Szóval ez a hagymasavanyúság is egy ilyen. Anno a téli időszakban sokszor készült ilyen nálunk. Leginkább apukámmal gyártottuk, mert ehhez nem kell különösebb konyhai hozzáértés - mert neki nem is volt. Az ételmelegítés még ment neki, meg sokat kuktáskodott is anyukámnak (szegényt mennyire idegesítette is vele pedig, mert anyukám haladt volna, ő meg alaposan, érdeklődve segédkezett), de a főzés alapjai egyáltalán nem érdekelték. Hogy hogyan került az étel a fazékba, és hogyan változott ehetővé.....no az valami tőle független dolog volt. Ez persze meg is látszott rajta, világ életében nagyon sovány volt (ez rólam pl. nem mondható el), pedig szerette az evés örömét, szerette a jó ételeket, megvoltak a kedvencei.....Egy néhányat majd hozok mostanában nektek, mert valamiért többször repertoárra kerültek ezek nálunk. ..... hogy miért épp most, nem tudom.....talán......azért, mert nemrég volt a Halottak napja, és én őrá már csak emlékezni tudok......de őrzök magamban sok dolgot ami rá emlékeztet, ami visszahoz a gyerekkoromból jónéhány szép pillanatot! Az ételek is ilyenek. 

Akkor hát itt van ez a "gyerekjáték" savanyúság is. 

Hozzávalók: (0,75l üveghez)
1 vöröshagyma
1 kisebb lila hagyma
ecet, cukor, só, víz.

Általában egy ilyen üveggel készítünk ,mert nem olyan "elállós" savanyúság ez ,mint amit télire elteszünk a nyár végén . (Vagyis még sosem próbáltam eltartani! ) 
A hozzávalók egyike persze a hagyma. Ez a gyerekkoromban csak vöröshagyma volt, de mostanában már vegyesen, vörös- és lila  hagyma kerül az üvegekbe.Egy ilyen 0,75-ös üvegbe egy nagyobb fej vöröshagymát és egy kisebb fej lila hagymát számolok.  A hagymát pucolás után vékony szeletekre vágom és szálasra szedem. Vegyesen beleteszem az üvegbe. lehet összekeverni, vagy rétegezni, ez már tényleg csak ízlés és kreativitás kérdése. Mikor megtelik az üveg , akkor elkészítjük a levet. A szokásos savanyú lé , semmi faxni! Cukor, só , ecet, víz. Arányokat nem írok, mert mindenki ízlése szerint ossza, én jobb szeretem a savanyúbb változatot, nálam az ecet dominál. Elkeverem a cukrot , hogy elegyedjen a vízzel és felöntöm a hagymát, csurdultig töltöm az üveget. Ennyi volt, kész is az előkészület! Ugye mondtam, hogy "gyerekjáték"! 
Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy betesszük az üveget a hűtőbe, és hagyjuk érni 2-3 napig. Akkorra megpuhulnak kicsit a hagymaszeletek, ízesednek és gyönyörű rózsaszínűre változnak. 
Kellemes kísérője bármilyen köretnek, főételnek. Természetesen nem egy fontos randi előtt - mert ez is csak egy hagy...ma!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése