2011. június 14., kedd

Jeges kv



Ismét utolért minket  a kánikula! Ilyenkor nem csak a teraszt lakjuk be, hanem előkerül a "mi jeges kvnk" gyártásához szükséges turmixgép. Igen, igen, jól olvassátok, a turmixgép!!! Gondolom nem én találtam fel azt a bizonyos spanyol viaszt, mikor először ilyet készítettem....de mostmár magaménak tartom, és most megosztom veletek.....Remélem nektek is ízleni fog és sikert arattok vele a családban, vendégeknél!

A hozzávalókat mennyiség szerint nem is írnám le, mert azt majd mindenki magának kitapasztalja, de a körülbeli arányokat azért hozzáfűzöm. Először lefőzzük a kávét - mondjuk most 2 főre - mint minden egyéb más esetben, mintha "normál" kávét innánk. Ezt beletöltjük a turmixgép tartályába, hozzáadjuk az édesítőt, cukrot - itt is a szokott mennyiséget, ahogy isszuk a megszokott kávénkat. Erre töltünk adagonként 1,25 dl hideg tejet, majd 10-12 db jégkockát. Ekkor bekapcsoljuk a gépet és 1-2 percig turmixoljuk - engedjük jó habosra keverni!


Majd óvatosan poharakba töltjük , hogy mindegyik adaghoz nagyjából egyformán jusson a kávéból és a habból is. Ne ijedjünk meg, ha kissé "fehér" a kinézete!!! Ahogy telnek a percek úgy figyelhetjük ahogy játszik a kávé a jeges tejjel.....érdekes látvány, elhihetitek! Aztán a végére szép hab koronázza a finom, hideg tejeskávénkat! A tetejére szabad kakaóport vagy fahéjat szórni...
...ha épp nincs otthon ír kávés pohár - megteszi egy ilyen is!
Természetesen ízesíthetjük kedvünkre, fantáziánkra bízva....mentalevéllel, narancslikőrrel, no meg persze a már jól ismert imádott levendulasziruppal - akár!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése