2023. március 28., kedd

ZÖLDSÉGFELFÚJT - Blogkóstoló 34.



Annyira örülök, hogy ismét kóstoljuk a blogokat hogy nem győzöm visszafogni magam, mert sorra fedezem fel a jobbnál jobb ételeket Mártinál a  hogymegtudjuknezni blog háziasszonyánál. Az újraélesztett játékban én az ő blogját kaptam, ami számomra nagy öröm. Régről is ismertem már Márti receptjeit, de mivel én is kicsit kiestem a blogolásból - ezt töredelmesen be kellene vallanom - de látszik is, hiszen nem igazán naprakészek a bejegyzéseim sem, szóval nem árultam el nagy titkot! Így beleástam magam a jobbnál jobb vegetáriánus fogásokba, aminek külön apropója, hogy böjti időszakban vagyunk. Nem kellett sokat keresnem ,hogy megtaláljam melyik az az étel, amit elkészítek ismét Márti kínálatából. 

A barátnőm részt vett egy ayurvédikus tanfolyamon, és a több teendő mellett egy 21 napos húsmentes menü is kapcsolódik hozzá. Mivel ő nem annyira van otthon a vegetáriánus ételek világában, többször kéri ki a tanácsom, hogy mi legyen amit elkészítsen. Néhány jó ötletem nekem is volt már saját kútfőből, de természetesen szívesen tallózok mások már bevált receptjei között új ötletekért. Így most épp kapóra jött nekem is Márti receptgyűjteménye. 

A választásom egy egyszerű, de praktikus receptre esett, a zöldségfelfújtra, amit magában, de köretként is tudunk tálalni. Ez az étel tipikusan az az "alkalmazkodós" változat, ahhoz, hogy mi van a kamrában, hűtőben, és bármikor pikk-pakk elkészíthető! A sokoldalúsága pedig abban rejlik, hogy ha magában, vagy főételként esszük is megállja a helyét, akár egy zöldsaláta vagy egy majonézes kukoricasaláta társaságában egy húsmentes menüben. Ha pedig a húsimádóknak kedveznénk, akkor remek köretet varázsolhatunk belőle egy szelet húshoz, vagy egy adag raguhoz. Arról már nem is beszélve, hogy hideg és meleg formában egyaránt finom..... Sőt ha elkészítünk egy nagyobb adagot, akkor akár elviteles ebédke is lehet belőle....No és már nem akarom fokozni , de szendvics töltelékként is megállja a helyét. 

No, miután minden előnyét felsoroltam, kíváncsiak is lennétek az elkészült zöldségvarázsra?

Készítsd elő a hozzávalókat: 3 db tojás, 1 kanál (zab)liszt, 1tk sütőpor, 1 ek tejföl, 1 ek. olívaolaj, 1 marék reszelt sajt, zöldségek (amit kedvünk tartja és/vagy van otthon) , sárgarépa, brokkoli, karfiol, gomba, hagyma, fokhagyma, medvehagyma. Fűszereket is adjunk hozzá, só, bors, szerecsendió, ízlés szerint kakukkfű, majoranna, fokhagymapor.

A gombát a hagymán megpirítjuk. 

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kissé felverjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, mint a tojás sárgája, a liszt, a reszelt sajt, sütőpor, tejföl. Ebbe a masszába beleforgatjuk a feldarabolt zöldségeket és a pirított gombát. Ha éppen medvehagyma szezon van akkor a friss, ha nem akkor pedig a fagyasztóba menekített medvehagymából vágunk bele egy kis maréknyit. 

Sütőpapírral bélelt pástétomformába töltjük és 180C-os sütőben 40-45 percig sütjük - tűpróba. 

Nem kell megijedni, ha a külső kéreg kicsit barnább lesz, de azért ne égessük meg! 

A formából kivéve hagyjuk hűlni, úgy könnyebb szeletelni. 

Az enyém most kicsit lapos lett, mert féladagot készítettem, ha magasabbat szeretnénk, legyen több a zöldség!

Kitűnő választás volt a böjti ételek sorához......





1 megjegyzés:

  1. Nagyszerű receptet választottál, Tünde! Már fejben el is készítettem a tojásfehérje mentes változatát, hogy az unokáim is fogyaszthassák! Üdvözlünk újra itt! :)

    VálaszTörlés