2017. szeptember 26., kedd

Őszi reggelekre - zakuszka


Amikor beköszönt az ősz a hideg napokkal, egyre többször kívánjuk meg a tartalmasabb, meleget adó ételeket. Ahogy jönnek a hideg esték, rövidülnek a nappalok, és korábban beszorulunk a lakásba többször jut eszünkbe a "kezünkben forró teával bekuckózni és filmet nézni" élmény... de nem mindig vágyunk erre, sokszor keressük az alkalmat a közös baráti estékre is. Ezeknek az estéknek és a hozzá tartozó borozgatós, dumálgatós elfoglaltságának a kiegészítője lehet egy jó zakuszka

Elkészítése már jó előre megtörtént , csak elő kell venni a polcról, a tálalásnál megfelelő mennyiségű pirítósról és zöldségköretről gondoskodni és csak kitenni az asztalra! Ugye milyen egyszerű?! Mindenki kedvére kencézheti vele a kenyerét, és közben jöhetnek a nagy világmegváltó gondolatok, nevetések, élmények! 

Nem csak megenni jó együtt a zakuszkát, de elkészíteni is! Lehet ez egy közös program a barátnőkkel, barátokkal, mert van teendő vele és igazából nagy mennyiségben lehet jól elkészíteni - érdemes összefogni! 
Ez a mostani adag is így készült - barátnőkkel! 


Hozzávalók:
1 kg padlizsán
2 kg paprika (vegyesen - kápia,pritamin, csípős)
1 kg hagyma
1 kg paradicsom
1 liter olaj
só,bors,babér,

A padlizsánt és  a kápia paprikát a sütőben megsütjük. Ha kész lehúzzuk a héját.
Közben a hagymát ledaráljuk, dinszteljük. A paradicsomok héját lehúzzuk (forrázva) és hozzáadjuk a turmixban és aprítjuk a többi megmaradt hozzávalóval együtt még. Feltesszük a hagymás alappal egy nagy fazékban az összes hozzávalót, a fűszereket és keverjük néha majd jól elfőzzük.

Közben az erre készített üvegeket csírátlanítjuk és mikor kész a zakuszkánk betöltjük az üvegbe, hogy az olaj jól ellepje. Tető rá és fordít! 
Már csak annyi a dolgunk, hogy helyet keressünk neki a kamránkban. 
Én 1-2 üveggel bekészítek mindig a hűtőbe is.....

Nem tagadom, kicsit munkásabb mint egy padlizsánkrém, de megéri a fáradozást! Ha pedig együtt csináljuk már nincs is milyen fáradtságról beszélni! 
Próbáljátok ki! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése