2014. október 23., csütörtök

Növényi sajt - cukkiniből



Ez is még egy "elmaradt" recept a sok közül....... 
Emlékeztek még a cukkiniszezonra? No ez abból az időszakból maradt még vissza! Mert ugye akkor elláttak minket az ismerősök cukkinivel és hogy elkerüljük a cukkinimérgezés esetét, próbálkoztam minél változatosabban felhasználni ezt az amúgy kedvelt zöldségfélét. Készült belőle sokféle finomság amit már ismertünk és szintén jó néhány olyan amit idén próbáltunk először - és megtartjuk a következő évekre! 

A végére maradt ez a felfedézésem a növényi sajt - cukkiniből. 
Épp "szembejött" velem ez a paleos oldal receptje, Annipannitól.
A paleo étkezésbe  beilleszthető,  ízletes és finom.
Az elkészítése? no az meg gyerekjáték!

Nem kell más hozzá, mint:

- 1 közepes cukkini
- 1 kisebb szál sárgarépa
- 0,5 dl víz
- 3 púpos ek. zselatin 
- só
- 1 ek friss citromlé
- 1 ek kókuszzsír

A cukkinit és a répát megpucolom és lereszelem, majd felteszem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, mehet bele a só és némi bors is. Puhára pároltam a zöldségeket. Ha elfőtte a vizet, akkor úgy, ha még maradt rajta akkor leszűrve egy turmixba tesszük és aprítjuk. 
Mehet hozzá a zselatin, a kókuszzsír és a citromlé is. A zselatint nem kell vízben langyosítani, mert elvileg ez a massza is langyos még és ebben dolgozik majd a zselatin. Közben kóstolgassuk, hogy az ízét eltaláljuk, mehet hozzá só, vagy bármilyen fűszer is. 
Szilikonos formába töltöttem (ez lehet folpackkal bélelt bármilyen forma is) a kész masszát és hűtőbe tettem. Néhány órát mindenképp pihenjen, de természetesen - ahogy már lenni szokott - akár egy éjszakát is várhat a hidegben. 

Jó állagú, finom sajtízt kapunk! 

Biztos vagyok benne, hogy későbbiekben többször előfordul nálunk ez a különleges "sajt" még! 
Ki fogom próbálni bátrabb fűszerezéssel is - és ezt ajánlom nektek is! 







1 megjegyzés: