2014. június 25., szerda

Joghurtos eperhab


Szerintem mindenkinek van gyerekkorából emléke az eperhabbal kapcsolatban.....
Nekem is!
Anno édesanyám csinálta, mert ugye akkor még olyan sok volt az eper, hogy győztük enni és feldolgozni. Nálunk is termett a kertben, és naponta szedtünk akár egy nagy tállal is, amit aztán vagy csak lecukroztunk és ment a hűtőbe és úgy ettük meg kis tálakba adagolva, vagy volt ez az eperhab.... aminek a készítését ugye már nem tudtam tőle megkérdezni..... :(
Ezért elkezdtem utánakeresni itt a neten. Volt is többféle variáció, legtöbbje - kérdezősködés után is ez volt a legnépszerűbb - a tojáshabos változat. Igen ám, de nekem ez most valamiért nem tetszett annyira. 
Viszont megláttam - elnézést kérek előre is ,de nem emlékszem, hogy kinél! - ezt az egyszerű joghurtos változatot, és nekem nagyon megtetszett. Gondoltam kipróbálom, úgyis mindenki eléggé eperfun nálunk a családban, csak nem lövök mellé!? Hááát előre bocsátom, hogy egyáltalán nem, sőőőőt, telitalálat volt!

Az elkészítése úgy kb. 10 percet ha igénybe vesz...Már itt nagyon tetszetős recept, nem igaz?! 
Az epret megmosom, megtisztítom, majd összedarabolom és mehet is az aprítóba. Ja, ez úgy nagyjából 15 dkg eper ami kell  hozzá. 
Az eredeti receptben 10 dkg-ot írtak, az első próbálkozásom annyival is készült, de nekünk nem volt eléggé "eperízű", ezért növeltem a mennyiségen, de az arányokat így sem veszítette el.


Végy még egy kis dobozos natúr joghurtot és 2 ek mézet, 1 cs van.cukrot ezeket is tedd az eper mellé és indíthatod a mixert! 
Gyönyörű eperszínű - milyen meglepetés, igaz?! - habos finomságot kapunk. 
Közben 2 tk zselatint egy mikrózható edénybe teszünk és hozzáadunk 2 ek epermixet és a mikróban átlangyosítjuk. majd elkeverjük az előbb habosra kevert eperrel.
Tálkákba töltjük és mehetnek a hűtőbe! 


Ebből a mennyiségű eperből 6 db tálkát tudtam megtölteni. 
Tálaláskor én adtam hozzá friss eperszemeket, mentaleveleket és finom volt egy kanál eperlekvárral is.


1 megjegyzés: