2013. január 4., péntek

Zserbógolyó


Nincs karácsony zserbó nélkül!!!  Ezt kijelenthetem. Persze készült a hagyományos változatból is, de már régóta szemeztem ezzel a változattal is. Most itt volt az aktualitása , ezért kipróbáltam. Bekerült a "karácsonykor kötelező" listába! 

Elkészítése szinte gyerekjáték! esetleg a csokiba mártás igényel kisebb gyakorlatot, de szerintem ügyesebb gyerekeknek ez sem jelenthet gondot. Tehát nyugodtan nekiláthatnak a kezdő, vagy kevésbé gyakorlott, ritkán sütögető háziasszonyok is. 

Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
1 ek porcukor
1 ek rum
1 narancs héja reszelve
lekvár - naná, házi kajszi!

10-15 dkg étcsokoládé (javaslat: 76%)

A csokoládé kivételével a többi hozzávalót összekeverjük és annyi lekvárral dúsítjuk, hogy könnyen gombóccá tudjuk formálni őket. Diónál kisebb gömböket formázunk és betesszük a hűtőbe. Erre azért van szükség, hogy amikor a felolvasztott csokiba mártjuk, szép sima, egyenletes rétegben kössön rá a csokiburok.
Amikor eleget hűsöltek a gombócok, közben vízgőz felett felolvasztjuk a jó minőségű csokoládét és óvatosan pálcára szúrva, vagy villával forgatva megfürdetjük egyenként a gombócokat a csokiban.
Rácsra, vagy zsírpapírra helyezzük őket és hagyjuk a csokit megszilárdulni. Előtte díszíthetjük cukorgyönggyel vagy hópihével, de akkor egyből tegyük rá, mikor kivettük a csokiból ,mert gyorsan köt a csoki a hideg golyóbisokon!

Ajándéknak is szép lehet, de még finom is! 




Köszönöm Magdinak a pontos receptleírást! Ezután minden évben emlegetni foglak.....Ezt hívják a süti bosszújának! ....de édes bosszú!!



3 megjegyzés:

  1. köszönöm az elismerő szavakat , nagyon jól esik!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ebből a mennyiségű alapanyagból kb. hány zsebócska lesz?
    Köszi ha válaszolsz!
    Éva

    VálaszTörlés