2012. december 10., hétfő

Lusta háziasszony bablevese


No , persze nem én találtam fel a spanyol viaszt ezzel a megoldással!!!! Csak azért gondoltam beírni ide a blogba, mert közeli ismeretségemben újként fogadták a bableves eme elkészítési módját. Így hátha lesz még az olvasók között is olyan, aki ezzel először találkozik. 
Nálam először ez a megoldás a kényszer szüleménye volt. Ugyanis elterveztem, hogy bableves lesz szombaton a menüben, hozzá valami tésztaféle ..... Aztán pénteken este mikor is bementem a kamrába, hogy akkor most előveszem már a szárazbabot, hogy beáztassam a holnapi leveshez .... hoppá! nem volt sehol! Elfelejtettem, hogy már elhasználtam, és nem pótoltam. Ismeritek azt az érzést, amikor elhatározzuk, hogy mit főzünk, mit eszünk és valami hiányzik hozzá???? Biztos!!!! No ilyenkor leginkább a kívánós kismamához, vagy egy bulldoghoz tudom hasonlítani ezeket a háziasszonyokat, mert mindegy hogy éjjel van-e, vagy vasárnap dél....hol van közelben nyitva tartó bolt, ahová elugorhatunk, hogy azt a hozzávalót megszerezzük!? mert ez ilyenkor egy komoly zsákmány a szemünkben! Így van, vagy így van! Ismerős az érzés,ugye? 
Deeeeee, nekem most életmentő babkonzerv mosolygott  a polcról! Így lefuttattam a leves receptjét a fejemben és megvolt a megoldás! Megspórolnám az áztatási időt, sőőőt, még a főzési időn is tudnék rövidíteni....Próba szerencse! 

Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej hagyma
1/4 zeller
3-4 gerezd fokhagyma
1 doboz vörösbab konzerv

opcionális:
füstölt kolbász


Előkészítettem a zöldségeket, karikáztam, és olajon megpirítottam mindegyiket (a bab maradt még a dobozában). Mikor kicsit megpárolódtak, akkor megszórom liszttel és piros paprikával és elkavarom, felöntöm vízzel. Mehet bele só, vegeta (aki szereti);  és egy füstölthús ízű kocka, és a néhány karika kolbász. Megvárjuk, hogy a zöldség úgy 3/4-ig megfőljön és hozzáadjuk a lecsöpögtetett babkonzervet és ezzel még "átmelegítjük" kicsit. 

Nálunk nagy sikerem volt vele, mert olyan igazi bableves íze lett, pedig aztán alig több mint egy óra alatt kész lett! 
Azóta többször kerül így az asztalra, ha valami tartalmasabb leves jut eszünkbe vagy épp a második fogásnak találunk ki valami tésztafélét......

Utánozzátok , mert megkönnyíti a dolgunkat és ettől még maradhatunk "igazi" háziasszonyok ,hogy ezt a kis cselt alkalmazzuk egy finom bableves esetében! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése