2012. február 10., péntek

Sült céklaEzt az ételt már régóta tartogattam a tarsolyomban.... Valamikor egy tv-műsorban láttam elkészíteni, és már akkor felkeltette az érdeklődésemet, de valahogy napolódott az elkészítése. Most viszont utolérte  a végzete ezt a jó kis céklaételt!!! Valamiért mindig télen kerül középpontba a cékla, merthogy nagyon magas a vitaminértéke...Aztán ahogy utána olvastam más évszakokban is ugyanígy "szezonja" van - főleg ha már megszerettük, megszoktuk a konyhai alapanyagok között!

Miért jó?

undefinedA cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
A forrás:

Már az elején elmondom, hogy nálunk is beválasztottuk a kedvencek közé!!! 
Mert ugye eddig a céklát maximum a savanyított formájában ismertük, azt is bolti esetleg éttermi változatban, otthon még nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. Ami késik, nem múlik....vagy hogy van ez a mondás???

De ne térjünk el ettől a fincsi ételtől.....
Vettem 4 közepes fej céklát. Kesztyűben - mert mindenhol azt javasolják, hogy ez ne maradjon el, mert nagyon fog a cékla! - megpucoltam és apróbb kockákra daraboltam a gumókat. Tényleg fog a cékla, ezért sem véletlen, hogy ezt használják színezésre - lásd tésztaételek!

ugye milyen gyönyörű a színe...!!!!


Elővettem egy kedvenc sütőtálamat és beletettem a darabolt céklákat. Majd összeházasítottam ugyanannyi mennyiségű karikára vágott lila hagymával. 
Ezeket meglocsoltam olívaolajjal, és balzsamecettel, sóztam, borsoztam és fóliával letakarva mehetett az előmelegített 200C-os sütőbe!
Mivel ez is olyan "krumpliféle" gumó, a sütési ideje elég hosszú, de ez senkit ne riasszon el az étel elkészítéséről! 
Ez az idő 1,5 óra volt most kb. akkor levettem a fóliát és még kb 1/4 órát sütöttem így.

Eredetileg köretként tálalták abban a műsorban, ami a kedvemet meghozta a sült céklához, de nálunk most ez volt a főétel (vega koszt), és héjában sült krumpli volt a köret......


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése