2011. augusztus 1., hétfő

Levendulás kajszilekvár


A cím után nem is kell mondanom, de engem is utolért a szezonális kajszilekvárfőzés....
Épp elhatároztam magam idén, hogy én is megpróbálkozom a lekvárfőzéssel kajsziból is! Ugyanis ha emlékeztek, debütálásom a cseresznyével cseresznye dzsem formájában már megtörtént. Ezen felbátorodva vártam a kajsziszezont..... és szerencsém is volt, mert jól megérkezett, mindenhol jó sok kajszi termett, győzte mindenki eltenni, befőzni, esetleg elosztogatni.... No így kaptam én is két vödör kajszit a drága 3A2I barátnéméktól! Egyszercsak felhívott, hogy szándékomban áll-e még lekvárt főzni, mert akkor most épp a kezében tart két vödörrel, és akkor azt nálam tenné le....hát pont nem tiltakoztam, így enyém lett! Bár kicsit szabadkozott barátném, mert nem túl nagyszemű volt az idei termés, de jó sok. Én meg mivel gyakorlat híjján voltam, örültem így is az alapanyagnak, és egyáltalán nem zavart, hogy nem narancsméretű a kajszi...Már csak az volt a feladatom, hogy megfelelő számú lekvárnak való üveget szerezzek be...Megtörtént!
Így nem mentett meg már semmi a barackok előkészítésétől. Ahány ház annyi szokás alapon...én hagyatkoztam minden meghallgatott háziasszonyra és dzsemfix előírásaira! Ebből következően amit én az üvegekbe töltöttem igaziből dzsemek? de mégis inkább lekvárnak hívnám....

Megtörtént a barackok megmosása, és forró vízben fürdetése...és mint mondtam megfogadtam a tanácsokat, és a forró vízfürdő után hideg sokk-kal köszöntöttem a narancsos-pirosas gömböket...így könnyen kicsúszott mindegyik a héjából és gyerekjáték volt a tiszítás - amitől mindenki óvott!!!!

Be kell vallanom viszont valamit: egy részét disznó módon héjastól főztem meg...mert én -önfejűen -szerettem volna minél darabosabb változatot kapni. Hát elárulom, ezzel sem lett darabosabb!!! (de gondolom ez a barack fajtájától is függ?!) Aztán a javát megtisztítottam és a "hagyományos" módon folytattam a főzést.
A híres dzsemfix adagolása szerinti cukormennyiségből - okulva a cseresznyénél - kevesebbet tettem, mert én jobb szeretem az inkább savanykás, de gyümölcsízű lekvárt, mint az édeset. (Aki ismer tudja: ez nem látszik rajtam - sajnos!)

De félre a tréfával!!! A mennyiség nagyobb része természetesen "normál" baracklekvár lett, azaz semmi ízesítés. Azonban nem bíííírtam magammal és vettem el 1-1 adagot a "bolondériámnak"! Így készült a levendulás kajszilekvár  is!


A készítés módja semmiben nem különbözik attól, amikor alapban főzzük a kajszilekvárt, csak mikor már majdnem kész, akkor egy teáskanál szárított levendulavirágot számolva kilónként adunk hozzá. Ezzel még rottyan egyet és mehetnek az üvegekbe, amiket előtte tisztára mosunk és leszárítunk!
Még forrón belemertem az üvegekbe és rákerülhettek a tetők. Ekkor gyorsan megfordítom - a vákuum miatt, tudjátok! - és 5-10 percig így hagyom.
Másnap jöhetett a "díszítés" az üvegekre ... lehet ezt élveztem a legjobban???

Míg el nem marad...
hozzávalók a levendulás kajszilekvárhoz:
1 kg kajszi - már megtisztítva
20 dkg kr.cukor
1 tk. szárított levendulavirág
1 tk. citromsav
3:1 dzsemfix

Már megkóstoltuk mindegyik kajszilekvárt, simát, levendulást ... és mindegyik nagyon ízlett!!!
Ebből következik, hogy jövőre is nekilátok. Mostmár "tapasztalt" háziasszonyként állok a feladat elé - de nagyon várom már!
Egyelőre kiélem magam a soron következő gyümölcs lehetőségeivel....majd meglátjátok!

Ja....míg el nem felejtem, készült más ízesítés is.....ezt most vehetitek "fenyegetésnek" ,de inkább kedvcsinálónak szánom! Figyeljétek a blogom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése