2011. május 1., vasárnap

Töltött sörkiflik - a "majálisra"



Ha május elseje, akkor majális, ugye!!? Nálunk is, csak annyival más kicsit a helyzet, hogy egy nagyon kedves barátunknak is épp erre a neves napra esik a születése napja! Ismeretségünk óta - annak már jó pár éve van ám - mindig nagy majálist csaptunk ezt megünnepelni. Most sem történt ez másként, bár bevallom, a társaság a kor előrehaladtával "nyugodtabbá" vált, ami igencsak előnyünkre szolgált.... Az idén is kaptunk meghívást "batyus" rendezvényre, hát mentünk is jó kedvvel....és persze nem üres kézzel! erre az alkalomra készültek ezek a sörkiflik, most épp kolbászos és baconos töltelékkel.

A sörkiflihez még lenne egy gondolatom.... Ugye mindenki ismeri ezt a formát, valamilyen recepttel... mindenki szereti is... Azonban nekem különös kötődésem van ehhez a sörkiflihez - ezért is került be ebbe a blogba, mert feltétlen kellett!!!
Ezt a receptet egy nagyon-nagyon kedves barátnőmtől kaptam, mikor egyszer vendégeink jöttek és állította, hogy ez gyors és elronthatatlan sör-borkorcsolya.....és milyen igaza lett!!!! Azóta ez az egyik olyan sós amihez bármikor odanyúlhatok, mert nem csalódok benne! Köszönöm Neked Hajni!

Természetesen készülhet alaptésztával, akkor megkenem lágy vajjal a háromszögeket, de ha ez elmarad is finom, lágy kifliket ehetünk. Ha meg variálni akarom, vagy büszkélkedni amikor kapkodnak a tálba a kiflik után, na akkor szoktam tölteni....(és itt a töltelékek variációja számtalan, fantáziára van bízva csak - kolbász, bacon, sajtkrém, sonkakrém, sonkakocka, kockasajt, paprikakrém...jaj meddig lehetne sorolni!!!)

Akkor most jöjjön a sörkifli receptje, elkészítésének módja:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
  5 dkg élesztő
  3 dl tej
  1/2 kk cukor
  2 kk só
1,5 dl olaj

ugye milyen egyszerű!!!
Ebből az adagból kb. 30 db kifli lesz. Persze kezdhetjük azonnal a dupla adaggal, biztos nem szárad ránk!

A szokásos módon a tejet langyosítjuk a cukorral , felfuttatjuk benne az élesztőt, majd dagasztjuk a tésztát a többi hozzávalóval, utána hagyjuk levegősre kelni.
Ha szépen megkelt, akkor 6 cipóba osztjuk , azokat kerekre nyújtjuk és 8 cikkre szabjuk.
Itt következik a tetszőleges töltelék hozzáadása, és a kiflik feltekerése.


én most kolbászos tölteléket tettem ebbe
(itt a kolbászt ledaráltam és tejföllel kikevertem)

mi mindenre jó a pizzasütő lap....

így néznek ki a kész kiflik...

1 megjegyzés: