2022. április 9., szombat

Gyömbéres sárgarépa-krémleves rákkal



A receptet mástól ötleteltem, de a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni....és persze a tarsolyba lett téve, hogy kipróbálom majd. Kedves barátaim jártak egy neves étteremben ünnepelni, ott kóstolták először ezt a levest. Ízlett, így került a recept hozzám. 

A levesek egyszerűségével bír, mégis elegáns, különleges és nem utolsósorban finom is persze!

Az alapleves a sárgarépa-krémleves gyömbéresen elkészítve, és persze a többi már saját fantáziánk, ízlésünk dolga. Nekem ez a rákos változat ragadta el a fantáziámat, ezért ezzel próbáltam ki, de persze már megvannak a következő ötletek...ilyen a pirított tökmag, tökmagolaj cseppekkel, füstölt sajt tallérral, répachips-szel...a többit rátok bízom!


Hozzávalók:

A leveshez:

2-3 db nagyobb szál sárgarépa

1 fej hagyma 

3-4 cm-es gyömbérdarab

2 dl tejszín

5 dl alaplé

1 ek citromlé

1 ek vaj

só, bors, chili

A rákokhoz:

1/2 cs. fagyasztott rák

1/2 fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

petrezselyem

1 dl száraz fehérbor


A répákat durvára reszeljük. A gyömbért apróra. 

A vajon hagymát fonnyasztunk, majd mehet rá a reszelt répa és gyömbér kombó, ezeket rövid ideig pároljuk, só, bors, majd felöntjük a húslével, hozzáadjuk a tejszínt. Kicsit átforraljuk, mehet hozzá a kanál citromlé, chili, majd turmixoljuk.


Közben előkészítem a rákokat. Ezek sem kívánnak különösebb foglalkozást. Vaj-olívaolaj keverékén megfuttatom  az apróra vágott hagymát-fokhagymát, petrezselymet, hozzáadom a fagyasztott rákocskákat, majd felöntöm egy kis pohár száraz fehérborral. Ebben a keverékben a rákokat hagyom puhulni. Én jobb szeretem, ha elpárolog a bor és kicsit lesülnek a rákok, ekkor megforgatom mindegyiket. 

Tálaláskor a levest tányérba szedve tejszínpöttyökkel díszítjük, majd a rákokat is rátesszük.

Amikor ezt a levest elkészítettem, épp esős, borongós idő volt, így a forró krémleves melegsége átjárt, és jól esett így megenni. De már járt a gondolatom a meleg nyári napokon, amikor ugyanezt a levest behűtve, csak tökmagolaj cseppekkel tálalva kanalaznám már..... Mert ez az ízvilág jól illik a hideg időben forrón és a forró nyári napokon hidegen is az ízlésemhez. 

A feltéteket variálva egy gyors, hétköznapi leves lehet belőle, de ünnepi asztalokon is megállja a helyét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése