2014. február 5., szerda

Palóc gulyásleves


A leves nem nagy kedvencem. Ezt kijelenthetem. Ettől függetlenül van néhány, amit szívesen megeszek, sőt , néha kifejezetten meg is kívánok. Mondjuk egyáltalán nem lepődök meg magamon, hogy ezek általában azok a "savanykás", tejfölös vagy ecettel ehető levesek.....
Most is így történt, amikor ez a palóc gulyás eszembe jutott! 
Szombati levesnek kitűnő választás, olyan tartalmas levesféle, és jöhet második fogásnak valami tésztaféle.

A gulyások jellemzője, hogy maradék pörköltből is elkészíthető. Nálunk még sosem volt ilyen, mert akkor abból rizseshús készült (ez egy jolly-joker kaja). Így nekem mindig direktbe kell készítenem egy pörit és innen indul a leves. Legtöbbször csirkemell az alapja, de persze készülhet igazi gulyáshoz méltón akár marhahúsból is! 

Szóval elkészítjük a pörköltet: hagyma apróra vág, olajon üvegesre párol, hús kockára vág, hagymára tesz és fehéredésig pirít, majd párol kicsit a saját levében, és jöhet rá az őrölt pirospaprika, felengedés vízzel, só. Itt mos én kicsit bővebb vízmennyiséget szoktam hozzáadni, de nem a végleges levesmennyiséget! 
Amikor félig megfőtt a pörköltünk, hozzáadjuk a zöldségeket - ehhez nem kell sokféle: sárgarépa, fehérrépa, krumpli, esetleg fokhagyma. Ha fagyasztott zöldbabot használunk azt is ilyenkor tegyük hozzá. Felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Mire megfőnek a zöldségek kész a leves. 

Ekkor egy tejföl-liszt habarással befejezzük a levesünket.

Ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, mehet bele a szokásos levesbetét pl. a csipetke , de szeretek beleütni személyenként 1-1 tojást is, olyan "buggyantott" változatban.

Sajnos nem túl fotogén, de higgyétek el, az íze viszont nagyon finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése