2014. január 19., vasárnap

Tepertős kombe


Az új év új bejegyzése legyen akkor ez! 
Az országban influenza járvány söpört végig, itt a bloggerek között meg a "kombe-járvány". Mert ugye ahogy az lenni szokott, mindig felkapunk valamit, ami érdekes, és ki kell próbálni! Aztán egyik a másik után születnek ezek az étkek - nagy örömünkre! Ki azért készíti el, mert kíváncsi és szereti a kihívást - én ide tartozom - és ki azért, hogy ő se maradjon ki a sorból. 

Én az alapreceptet - természetesen - Limarától kölcsönöztem. A töltelék pedig adta magát, mert kicsit túlvásároltuk magunkat az ünnepekre többek között tepertővel (alias töpörtyűvel) is. 

Bevallom, először tartottam ennek a finomságnak az elkészítésétől, mert ugye ez egy hajtogatott kelt tészta , és hát nem erősségem a hajtogatás (főleg időhiány miatt). Most azonban nem volt kifogás, időm volt....hát megcsináltam! ....először.....és nem utoljára!

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tk. só
1 tojás
1 db nagyobb , áttört főtt burgonya (kb.180g)
3 dl tej
3 dkg élesztő
csipet cukor
10 dkg olv. vaj
40 dkg darált tepertő

+1 tojás a lekenéshez

A krumplit megfőzzük, áttörjük. 
A  hozzávalókat a dagasztógép (nálam kenyérsütő) üstjébe adagolom - a tepertő és az olvasztott vaj kivételével - és megdagasztatom a géppel. 10 perc múlva adagolva hozzáadom az olvasztott vajat is. Mikor kész a dagasztás, kiveszem és megkelesztem duplájára a kelesztőtálban. Egy lágyabb tésztát kapunk.
Közben kihabosítjuk a tepertőt. (aprítógéppel pépesítjük)




A megkelt tésztát 4 részre osztom és az első részét vékonyra nyújtom, megkenem a tepertő harmadával. Ezt addig folytatom, amíg a tészta-tepertő elfogy A legfelső tésztát már nem kell megkenni!
Még nyújtok egyet a tésztán, és most jön a hajtogatás! A gondolatban három részre osztott tészta egyik felét középre hajtom, majd a másikat rá, és mindezt még1x. 
Óvatosan átemelem a sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyom újra kelni úgy 25-30 percig.
Ekkor bevágom egy éles késsel a tésztát úgy függőlegesen 2/3-ig (ne vágjuk át!) és hagyom még kelni 15-20 percig. Ekkor szépen elválnak a vágat mellett az egyes részek. 
Megkenem tojással és előmelegített 180C-os sütőbe tolom úgy 15 percre. Ekkor rá kell nézni, mert megpirul a teteje ,de a közepe még nem sült meg! Ha kell, befóliázzuk, és további 20-25 percig sül még.
Amikor kész, rácsra emelem, és hagyom hűlni kicsit.  No ez a legnehezebb.......








1 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy, ez a tepertős kombe szerintem épp olyan, mint nlenni kell!

    VálaszTörlés