2011. április 28., csütörtök

Bruschetta - medvehagymával



Előre jelezném, hogy ezt a receptet "közkívánatra" (Zsuzsmó kérésére) adom közre!!! még az ünnepek előtt a böjti időben készült több adag ebből a nálunk igen kedvelt , egyszerű finomságból. Jutott a már előbb említett kedves ismerősömnek is, és mivel ő nem készített még bruschettát kérte, hogy "szájbarágósan", amatőröknek is érthető módon - ez vonatkozik a további receptekre is - jegyezzem be ezt az eredetileg olasz finomságot.
Ha már az "eredetileg" kifejezésnél tartok.....a bruschetta konkrétan nem is ez a feltét lenne, bár az utóbbi időben így vonult be a köztudatba, hanem a pirítós kenyér, amit pirítás után fokhagymával bedörzsölünk és extra szűz olívaolajjal csepegtetünk meg....no és akkor erre jön az a bizonyos paradicsomos finomság - mindjárt írom az elkészítését is, türelem!
A bruschetta közép-Olaszországból származó előétel, amit mára a magyar háziasszonyok is ismernek, elismernek ha vendégeket várnak, ha gyors reggeli-vacsora ötlet kell a családnak.

Akkor most már írom az én általam készített változatot:

Hozzávalók:
1 paradicsom konzerv (egész, hámozott paradicsomokkal) , olívaolaj, só, bazsalikom, fokhagyma (kb 2-3 gerezd)

Elkészítése: a paradicsomot felbontás után lecsepegtetem, (nem turmixolom, darabosan hagyom!) a fokhagymát apróra vágom, pici só, olívaolaj hozzáadása után lehetőség szerint friss bazsalikomlevelet aprítok hozzá (ebből kb 8-10db,ha szép kövérek) , amennyiben ilyen épp nem található a konyhaablakban, akkor szárított változat is megteszi persze! minden előbb említett hozzávalót elegyítem , és hűtőbe teszem jól záródó edényben. Innen aztán amíg el nem fogy többször elővesszük...

A fotón szereplő változat, mint ahogy már említettem is még a böjti , medvehagymás időszakban készült, így értelemszerűen kicsit kevesebb volt benne a foki, és jelentős mennyiségben szerepelt az imádott medvehagyma... (bocsi ilyenidőtájt a randik száma kicsit ritkul)

Nálunk sokszor szerepel a repertoárban, és csak vár a hűtő polcán, így a Zuram mindig tud mihez nyúlni, ha éhes, de többször bevetettem már, ha vacsoravendégeket vártunk, előételként akkor jól jön "bemelegítésként", én meg közben készíthetem a főételt...

Remélem elnyerte a tetszését mindenkinek, aki nem ismerte még.....és azt is remélem, hogy Zsuzsmó is kedvet kap és nekilát az elkészítésének!


1 megjegyzés: